poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Lekki szałot śląski

Nie ma co ukrywać że pochodzę ze Śląska, często u mnie w kuchni pojawiają się tradycyjne śląskie dania. W mniej lub bardziej zmodyfikowanej wersji. Jeszcze do niedawna u szałot nie był zbyt częstym gościem na domowych stole. Niedawno mama przypomniała sobie stary przepis i w ten sposób zakochałam się w tej sałatce. Nasza wariacja (bo tutaj moja mama odgrywa wielką rolę) jest lekka i dietetyczna, na tyle na ile się da jeżeli chodzi o sałatkę z ziemniakami :) Mam nadzieję, że się wam spodoba!



Składniki: 
  • 2-3 duże ziemniaki gotowane
  • marchewka  gotowana
  • 2 ogórki konserwowe/małosolne
  • pół pęczka pietruszki
  • musztarda
  • oliwa z oliwek
  • pieprz świeżo mielony, sól do smaku 
  • jajko w koszulce

Ziemniaki, marchewkę, ogórki kroimy w kostkę - nie musi być mała :) Siekamy pietruszkę.
Mieszamy w misce z łyżką musztardy (można dać więcej, zależnie jak kto lubi), odrobiną oliwy z oliwek, pieprzem i solą. Gotowe!

Ja podawałam z jajkiem w koszulce, może być też sadzone, gotowane albo w ogóle bez. Sama sałatka też smakuje świetnie!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz