sobota, 10 stycznia 2015

Masło migdałowe



Składniki:
  • 200 g migdałów (ja użyłam takich w skórkach)
  • szczypta soli

Masło migdałowe wykonujemy podobnie jak inne masła z orzechów, dlatego najważniejsze w przygotowywaniu jest blender/mikser o dużej mocy.

Migdały prażę na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Następnie przekładam do naczynia miksującego i miksuję, aż osiągnięta zostanie konsystencja lejącego się masła. Polecam robić przerwy podczas miksowania, aby nie spalić urządzenia.

Nie ma nic łatwiejszego! Warto uzbroić się w cierpliwość, aby potem móc zajadać się np. tostami z masełkiem migdałowym.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. domowe masło migdałowe jest genialne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszne i tańsze niż to w sklepach (inna rzecz, że większa radość samemu zrobić) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze robiłam z obranych migdałów, następnym razem spróbuję ze skórką jak u Ciebie:) Pozdrawiam,
    Daria z magicznakuchniadarii.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam takiego masła, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń