Składniki:
- 200 g migdałów (ja użyłam takich w skórkach)
- szczypta soli
Masło migdałowe wykonujemy podobnie jak inne masła z orzechów, dlatego najważniejsze w przygotowywaniu jest blender/mikser o dużej mocy.
Migdały prażę na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Następnie przekładam do naczynia miksującego i miksuję, aż osiągnięta zostanie konsystencja lejącego się masła. Polecam robić przerwy podczas miksowania, aby nie spalić urządzenia.
Nie ma nic łatwiejszego! Warto uzbroić się w cierpliwość, aby potem móc zajadać się np. tostami z masełkiem migdałowym.
Smacznego!
domowe masło migdałowe jest genialne!
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne i tańsze niż to w sklepach (inna rzecz, że większa radość samemu zrobić) :)
OdpowiedzUsuńZawsze robiłam z obranych migdałów, następnym razem spróbuję ze skórką jak u Ciebie:) Pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńDaria z magicznakuchniadarii.blogspot.com
Nie jadłam takiego masła, koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne! :D
OdpowiedzUsuń