czwartek, 17 października 2013

Muffiny z dżemem jagodowym

Najlepsze na chłodne, jesienne popołudnie są muffiny! Kiedy chcemy zrobić coś szybko i z niczego sprawdzą się pod każdym względem. Prawda jest taka, że za każdym razem mieszam inne składniki, robię inne kombinację. Każde następne są pyszniejsze od poprzednich! Teraz czas na waniliowe muffin z pyszną jagodową konfiturą w środku.






Składniki (na 6 muffinek):
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru 
  • czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia
  • odrobinę sody oczyszczonej
  • cukier waniliowy
  • jajko
  • szklanka kefiru 
  • 100 g masła (roztopionego)
  • konfitura jagodowa
  •  
Jak to przy muffinkach - osobno łączymy składniki suche i mokre. Do części mokrej wsypujemy część suchą, delikatnie razem mieszamy - ciasto nie musi być dobrze połączone, dzięki temu muffinki będą bardziej puszyste.

Nakładamy po łyżce ciast do przygotowanej wcześniej  i wyłożonej papilotkami formy na muffinki. Robimy mały dołek w cieście i dodajemy łyżeczką dżem jagodowy (staramy się zrobić tak, aby nie wypływał na boki tylko dokładnie znajdował się w środku babeczki). Pokrywamy kolejną warstwą ciasta po równo, aż zużyjemy całe ciasto. Przed włożeniem do piekarnika muffiny można posypać cukrem trzcinowym i kolorowymi serduszkami tak jak ja zrobiłam :)

Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez 20-30 minut aż będą brązowe.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz