Czym jest w ogóle chorizo? To tradycyjna hiszpańska kiełbasa, którą można jeść samodzielnie jako tapa (mała przekąska, z którą można się spotkać w licznych Tapas Bar w Hiszpanii), albo jako przyprawa licznych dań kuchni hiszpańskiej. Surową kiełbasę suszy się tygodniami, a dzięki procesowi naturalnej fermentacji i dojrzewania zdobywa charakterystyczny kwaśny smak. Występuje wiele rodzajów chorizo - wszystkie łączy mięso i tłuszcz wieprzowy z dodatkiem słodkiej i/lub ostrej suszonej papryki.
Wyróżniamy m.in.:
- Chorizo Sarta - surowe, dojrzewające
- Chorizo Fresco - surowe, które nie nadaje się do jedzenie bez obróbki termicznej - składnik tradycyjnych hiszpańskich dań jednogarnkowych
- Chorizo Iberico - suszone, przygotowywane z mięsa świń rasy Iberico - najbardziej luksusowa i pożądana odmiana
- Chorizo Vela - najpopularniejsza odmiana, grubo mielona, otoczona sztuczną osłonką.
Pizza z chorizo
sos pomidorowy:
- puszka pomidorów krojonych (ok 300 g)
- mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżka oliwa z oliwy
- papryczka chilli
ciasto na pizzę:
- 300 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 150 ml ciepłej wody
- 50 ml mleka
- łyżeczka cukru
dodatkowo:
- chorizo
- szynka Jamon Serrano (lub inna szynka długo dojrzewająca)
- mozarella
- rukola
Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 15 minut w 200 stopniach.
Po upieczeniu posypujemy pizzę z góry rukolą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz