piątek, 4 października 2013

Pizza z chorizo

Od powrotu z Hiszpanii w lodówce leżało chorizo, czekając na swoje 5 minut w mojej kuchni. Czas je otworzyć i przygotować parę pysznych dań z udziałem tej słynnej hiszpańskiej kiełbasy. Dzisiaj pizza, jutro makaron z sosem pomidorowym!


Czym jest w ogóle chorizo? To tradycyjna hiszpańska kiełbasa, którą można jeść samodzielnie jako tapa (mała przekąska, z którą można się spotkać w licznych Tapas Bar w Hiszpanii), albo jako przyprawa licznych dań kuchni hiszpańskiej. Surową kiełbasę suszy się tygodniami, a dzięki procesowi naturalnej fermentacji i dojrzewania zdobywa charakterystyczny kwaśny smak. Występuje wiele rodzajów chorizo - wszystkie łączy mięso i tłuszcz wieprzowy z dodatkiem słodkiej i/lub ostrej suszonej papryki.
Wyróżniamy m.in.:
- Chorizo Sarta - surowe, dojrzewające
- Chorizo Fresco - surowe, które nie nadaje się do jedzenie bez obróbki termicznej - składnik tradycyjnych hiszpańskich dań jednogarnkowych
- Chorizo Iberico - suszone, przygotowywane z mięsa świń rasy Iberico - najbardziej luksusowa i pożądana odmiana
- Chorizo Vela - najpopularniejsza odmiana, grubo mielona, otoczona sztuczną osłonką.

Pizza z chorizo

sos pomidorowy:
  • puszka pomidorów krojonych (ok 300 g)
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżka oliwa z oliwy
  • papryczka chilli
Cebulę kroimy w kosteczkę, dusimy w rondelku z łyżką oliwy. Dodajemy posiekany czosnek oraz papryczkę chilli (ilość zależy od naszych upodobań do ostrych dań i papryczek chilli :)). Po chwili wrzucamy krojone pomidory. Przyprawiamy suszonymi ziołami oraz solą i pieprzem do smaku. Redukujemy ilość wody, lekko gotując aż uzyskamy gęsty sos pomidorowy.

ciasto na pizzę:
  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 ml ciepłej wody
  • 50 ml mleka
  • łyżeczka cukru
Ciepłe mleko i wodę łączymy z drożdżami, łyżeczką cukru oraz szczyptą soli. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Na powierzchni powinna się pojawić lekka pianka z fermentujących drożdży. Następnie dodajemy mąkę oraz oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie, podsypując je mąką w razie potrzeby.  Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę.

dodatkowo:
  • chorizo
  • szynka Jamon Serrano (lub inna szynka długo dojrzewająca)
  • mozarella
  • rukola
Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na pizzę o średnicy około 30 cm. Przekładamy na blachę, smarujemy sosem pomidorowym. Chorizo kroimy na plasterki i układamy na pizzy, następnie posypujemy tartą mozzarellą. Nakładamy plastry szynki.
Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 15 minut w 200 stopniach.

Po upieczeniu posypujemy pizzę z góry rukolą.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz