Składniki:
- duża bagietka/ciabatta
- pesto pomidorowe
- jedna pierś z kurczaka
- kulka mozzarelli
- pół cebuli
Pierś z kurczaka najlepiej przygotować parę godzin wcześniej, aby mięso miało czas przejść smakiem i zapachem przypraw. W miseczce mieszamy 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki bazylii, wyciśnięty ząbek czosnku, szczyptę soli. Pierś z kurczaka kroimy na średniej wielkości plasterki, zanurzamy w przygotowanej marynacie i odstawiamy do lodówki.
Na samym początku pieczemy pierś z kurczaka, najlepiej zrobić to na patelni grillowej, ale jeżeli takiej nie mamy możemy wybrać każdą inną.
Bagietkę przekrawamy na pół, smarujemy każdą połówkę sowicie pesto. Pokrojoną w paseczki cebulą obsypujemy spód bagietki. Następnie układamy pokrojoną i upieczoną wcześniej pierś z kurczaka. Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy na górze. Przykrywamy drugą połówką.
Zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach. Bagietka zrobi się bajecznie pyszna!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz