środa, 26 listopada 2014

Ciasto daktylowe z kremem mascarpone i orzechami





Składniki:

ciasto
  • 200 g daktyli suszonych
  • 220 ml wody
  • 200 g masła
  • 170 drobnego cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej 
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
orzechy w karmelu:
  • 185 g cukru
  • 4 łyżki wody
  • 200 g orzechów (mieszanka włoskich, laskowych i migdałów)
masa mascarpone:
  • 350 g mascarpone
  • 280 g śmietanki kremówki 36 %
  • 4 łyżki cukru pudru
  • orzechy w karmelu
masa kajmakowa:
  • 200 g masy kajmakowej
  • 30 g śmietanki kremówki

Suszone daktyle zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia - zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut. Daktyle miksujemy za pomocą blendera na gładką masę i odstawiamy do wystygnięcia. Masło, cukier i ziarenka z laski wanilii ucieramy za pomocą miksera na puszystą masę (około 10 minut). Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. (Przed dodaniem jajek można dodać łyżkę mąki, wtedy masa nie powinna się "zważyć" podczas ubijania).

Suche składniki łączymy i przesiewamy. Do masy jajecznej dodajemy połowę suchych składników oraz połowę masy daktylowej. Dokładnie mieszamy, po czym dodajemy drugą część mąki i daktyli. Wlewamy masę do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45-55 minut (do suchego patyczka) w 175 stopniach. Wyciągamy z tortownicy dopiero po wystygnięciu.

Orzechy delikatnie kroimy za pomocą noża na mniejsze kawałki. Cukier wsypujemy do rondelka, dodajemy wodę i całość podgrzewamy, aż powstanie karmel o bursztynowym kolorze. Dorzucamy orzechy i mieszamy. Orzechy wykładamy na blaszkę wysmarowaną olejem i odstawiamy. Kiedy karmel wystygnie, kruszymy go na drobne kawałki.

Mascarpone, śmietankę i cukier puder ubijamy na gęsty gładki krem i dodajemy orzech w karmelu (około 2/3). 

Masę kajmakową ze śmietaną podgrzewamy w rondelku, aż się dokładnie połączą. Odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto kroimy na dwie części. Nakładamy na dolną część krem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Górę ciasta polewamy masą kajmakową i posypujemy orzechami w karmelu.

Smacznego!



 * przepis zainspirowany magazynem KUKBUK nr 12 listopad-grudzień 

3 komentarze:

  1. prezentuje się obłędnie! każdy łasuch skusiłby się na kawałek! :) zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie połączenie smaków musiało być obłędne :)

    OdpowiedzUsuń