czwartek, 13 listopada 2014

Krem dyniowy z mlekiem kokosowym



Składniki:

  • pieczona dynia (z przepisu Pieczona dynia z cebulą )
  • mała puszka mleka kokosowego (ok 160 ml)
  • 2 łyżeczki curry
  • szczypta chilli 
  • szczypta kolorowego pieprzu mielonego
  • 2 łyżki sosu sojowego (można zastąpić solą)
  • 1,5 l wody

  • 2 kromki chleba
  • łyżka masła
  • czarnuszka 

W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy pieczonę dynię z cebulą, mleczko kokosowe oraz przyprawy. Całość miksujemy za pomocą blendera na gęsty krem. 

Chleb kroimy w kostkę, na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy na patelnię grzanki i pieczemy je aż się zarumienią. (Grzanki można doprawić np. używając vegety). 

Krem nalewamy do miseczek, na górę wrzucamy grzanki i posypujemy nasionami czarnuszki.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. uwielbiam kem z dyni, a ta wersja musiała być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. http://gotujzrodzinka.pl/dla-doroslych/obiad-dla-doroslych/zupa-krem-dyniowy/ ja jakoś wolę wersje bez mleczka kokosowego

    OdpowiedzUsuń