Składniki:
- pieczona dynia (z przepisu Pieczona dynia z cebulą )
- mała puszka mleka kokosowego (ok 160 ml)
- 2 łyżeczki curry
- szczypta chilli
- szczypta kolorowego pieprzu mielonego
- 2 łyżki sosu sojowego (można zastąpić solą)
- 1,5 l wody
- 2 kromki chleba
- łyżka masła
- czarnuszka
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy pieczonę dynię z cebulą, mleczko kokosowe oraz przyprawy. Całość miksujemy za pomocą blendera na gęsty krem.
Chleb kroimy w kostkę, na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy na patelnię grzanki i pieczemy je aż się zarumienią. (Grzanki można doprawić np. używając vegety).
Krem nalewamy do miseczek, na górę wrzucamy grzanki i posypujemy nasionami czarnuszki.
Smacznego!
uwielbiam kem z dyni, a ta wersja musiała być pyszna!
OdpowiedzUsuńhttp://gotujzrodzinka.pl/dla-doroslych/obiad-dla-doroslych/zupa-krem-dyniowy/ ja jakoś wolę wersje bez mleczka kokosowego
OdpowiedzUsuń