czwartek, 27 listopada 2014

Cebula karmelizowana z białym winem



Składniki: 
  • 700 g białej cebuli
  • 200 ml białego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz (do smaku)

Na początku obieramy cebulę i kroimy w pióra. Na patelni (najlepiej takiej z dużym dnem) rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojoną cebulkę. Pieczemy, aż cebulka osiągnie złotawy kolor. 

Dodajemy pozostałe składniki i dusimy na małym ogniu przez około 30-40 minut, do zredukowania płynu. 

Wystudzoną cebulkę można schować w słoiczku do lodówki. Świetnie smakuje jako dodatek do kanapek z serem pleśniowym albo składnik tart. 

Smacznego! 


1 komentarz: