wtorek, 25 listopada 2014

Chlebek bananowy na mące owsianej



Składniki:
  • 2 szklanki mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych) 
  • 3 banany średniej wielkości
  • 3 jajka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Banany obieramy i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Jajka delikatnie ubijamy w miseczce, dodajemy do nich jogurt oraz masę bananową - wszystko razem łączymy.

W drugiej miseczce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, cynamon, sodę oraz proszek do pieczenia.

Do mokrej masy dodajemy połowę suchych składników, mieszamy ze sobą i dodajemy drugą połowę mąki. Na koniec wsypujemy suszoną żurawinę. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem keksówki o długości 24 cm. Przed upieczeniem odstawiamy foremkę na 15 minut, dopiero po tym czasie wkładamy do piekarnika.

Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego!

1 komentarz: