Składniki:
- 2 szklanki mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
- 3 banany średniej wielkości
- 3 jajka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Banany obieramy i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Jajka delikatnie ubijamy w miseczce, dodajemy do nich jogurt oraz masę bananową - wszystko razem łączymy.
W drugiej miseczce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, cynamon, sodę oraz proszek do pieczenia.
Do mokrej masy dodajemy połowę suchych składników, mieszamy ze sobą i dodajemy drugą połowę mąki. Na koniec wsypujemy suszoną żurawinę. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem keksówki o długości 24 cm. Przed upieczeniem odstawiamy foremkę na 15 minut, dopiero po tym czasie wkładamy do piekarnika.
Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
Smacznego!
Smakowity pomysł :)
OdpowiedzUsuń