Składniki:
- 1 awokado
- sok z połowy limonki
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała, świeża papryczka chili (może być suszona ostra papryka)
- sól, pieprz do smaku
Awokado kroimy nożem na pół wokół pestki, przekręcamy połówki. Wydrążamy za pomocą łyżki miąższ do miseczki. Ząbek czosnku wyciskamy, dodajemy sok z limonki oraz posiekaną na drobne kawałeczki papryczkę chili. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Wszystko razem łączymy za pomocą widelca, aż powstanie gładka masa (można w tym celu użyć również blendera - na pewno będzie szybciej :)).
Guacamole najlepiej jest zjeść od razu po przygotowaniu. Jeżeli chcemy je podać później, do miseczki z guacamole wrzucamy pestkę z awokado. Dzięki temu awokado zostaje oszukane i ciągle myśląc, że jest w całości nie będzie zmieniało koloru.
Do przepisuje dodaję jeszcze małą podpowiedź, skąd wiedzieć czy awokado nadaje się już do zjedzenia?
żródło: pinterest.pl
Guacamole najlepiej jest zjeść od razu po przygotowaniu. Jeżeli chcemy je podać później, do miseczki z guacamole wrzucamy pestkę z awokado. Dzięki temu awokado zostaje oszukane i ciągle myśląc, że jest w całości nie będzie zmieniało koloru.
Do przepisuje dodaję jeszcze małą podpowiedź, skąd wiedzieć czy awokado nadaje się już do zjedzenia?
żródło: pinterest.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz