niedziela, 23 listopada 2014

Guacamole


Składniki:
  • 1 awokado
  • sok z połowy limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała, świeża papryczka chili (może być suszona ostra papryka)
  • sól, pieprz do smaku

Awokado kroimy nożem na pół wokół pestki, przekręcamy połówki. Wydrążamy za pomocą łyżki miąższ do miseczki. Ząbek czosnku wyciskamy, dodajemy sok z limonki oraz posiekaną na drobne kawałeczki papryczkę chili. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Wszystko razem łączymy za pomocą widelca, aż powstanie gładka masa (można w tym celu użyć również blendera - na pewno będzie szybciej :)).

Guacamole najlepiej jest zjeść od razu po przygotowaniu. Jeżeli chcemy je podać później, do miseczki z guacamole wrzucamy pestkę z awokado. Dzięki temu awokado zostaje oszukane i ciągle myśląc, że jest w całości nie będzie zmieniało koloru.


Do przepisuje dodaję jeszcze małą podpowiedź, skąd wiedzieć czy awokado nadaje się już do zjedzenia?


żródło: pinterest.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz