niedziela, 23 listopada 2014

Domowe nachos


Składniki:
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Dzielimy na dwie porcję. Każdą z porcji rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie na kształt prostokąta grubości około 2 mm.

Rozwałkowane ciasto dzielimy na pasy o szerokość 3-4 cm. Następnie wycinamy kwadraty i każdy kwadrat kroimy po przekątnej do uzyskania trójkątów. 

Tak wykrojone nachosy przekładamy na wyłożoną papierem blachę i pieczemy przez około 10-20 minut (do uzyskania złocistego koloru) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Podajemy razem ze świeżym guacamole

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz