wtorek, 11 listopada 2014

Smoothie z jarmużem

Czasami mam ochotę na lekką i zdrową przekąskę w środku dnia. Wielką bombę witamin, która doda energii. Ten koktajl sprawdza się idealnie. Przemycając w nim jarmuż przemycamy wszystko co w nim najlepsze, a nie ma tego mało.  Można się nim zajadać na surowo, gotować, smażyć, dodawać do zup czy koktajli. Jarmuż jest jedną z najstarszych odmian kapusty. Jest bogaty w beta-karoten, witaminy: K, C, B i E. Stanowi doskonałe źródło żelaza, wapnia, fosforu i magnezu.







Składniki: 
  • 1 banan
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 limonki
  • garść jarmużu
  • 1/2 szklanki wody mineralnej

Pomarańcze i pół limonki obieramy ze skóry i dzielimy na części. Jarmuż myjemy. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy, aż dokładnie się połączą. Jeżeli wolisz bardziej płynny koktajl - dodaj więcej wody. :)

Smacznego!

1 komentarz: