niedziela, 30 listopada 2014

Pasta z suszonych pomidorów


Od momentu gdy zrobiłam pastę z suszonych pomidorów, a było to 2 tygodnie temu nie wyobrażam sobie bez niej kanapek. Idealnie nadaje się jako smarowidło do bardziej wyszukanych panini, jak i zwykłej kromki chleba z żółtym serem. Jeżeli chcesz zrobić szybki obiad, wystarczy że wymieszasz pastę z ugotowanym makaronem i masz przepyszne danie :) Serdecznie polecam, na pewno będzie smakowała!

Składniki:
  • 150 g pomidorów suszonych (mogą być też takie z zalewy)
  • 2 ząbki obranego czosnku
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 6 oliwek zielonych
  • około 100 ml oliwy z oliwek
  • pieprz kolorowy mielony do smaku

Przepis jest bardzo prosty i szybki. Ja użyłam miękkich pomidorów, ale jeżeli masz pomidory suszone, które są dość suche warto namoczyć je w oliwie przez co najmniej godzinę przed miksowaniem. Idealnie sprawdzą się również pomidorki z zalewy. Można wtedy zamiast części oliwy z oliwek dodać zalewy z pomidorów.

Pomidory, czosnek, kapary i oliwki kroimy na większe kawałki. Do pojemnika do miksowania wrzucamy wszystkie składniki. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli pasta będzie zbyt sucha można dodawać po łyżce przegotowanej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.  Nie dodaję soli ponieważ pomidory są dla mnie wystarczająco słone, przyprawy dodajemy do smaku :)


Smacznego!

1 komentarz: