Składniki:
- 200 g ciecierzycy
- 2 jajka
- 1 mała obrana cebula
- 2 obrane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- pieprz świeżo mielony
Dzień przed robieniem falafli zalewamy ciecierzycę dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na noc. Ziarna powinny podwoić swoją objętość.
Następnego dnia ciecierzycę odsączamy i przepłukujemy czystą, zimną wodą. Wrzucamy do malaksera i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Miksujemy przez około 5 minut - masa musi być gęsta, a kawałki ciecierzycy słabo widoczne. Można użyć również zwykłej maszynki do mielenia - wtedy za pomocą maszynki mielimy ciecierzycę, cebulę oraz czosnek, a przyprawy dodajemy do gotowej masy.
Na patelni rozgrzewamy olej - warstwa powinna mieć 1-2 cm. Nabieramy po łyżce ciasta i nakładamy na gorący olej, starając się zachować okrągły kształt naszych falafelków. Smażymy około 3 minuty z każdej strony - do uzyskania złotego koloru.
Po usmażeniu odsączamy falafle na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podajemy od razu - np. z warzywami, sosem jogurtowy. Świetnie smakują również same.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz