poniedziałek, 1 grudnia 2014

Falafelki po mojemu


 Składniki:
  • 200 g ciecierzycy
  • 2 jajka
  • 1 mała obrana cebula
  • 2 obrane ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • pieprz świeżo mielony 

Dzień przed robieniem falafli zalewamy ciecierzycę dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na noc. Ziarna powinny podwoić swoją objętość.

Następnego dnia ciecierzycę odsączamy i przepłukujemy czystą, zimną wodą. Wrzucamy do malaksera i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Miksujemy przez około 5 minut - masa musi być gęsta, a kawałki ciecierzycy słabo widoczne. Można użyć również zwykłej maszynki do mielenia - wtedy za pomocą maszynki mielimy ciecierzycę, cebulę oraz czosnek, a przyprawy dodajemy do gotowej masy. 

Na patelni rozgrzewamy olej - warstwa powinna mieć 1-2 cm. Nabieramy po łyżce ciasta i nakładamy na gorący olej, starając się zachować okrągły kształt naszych falafelków. Smażymy około 3 minuty z każdej strony - do uzyskania złotego koloru.

Po usmażeniu odsączamy falafle na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podajemy od razu - np. z warzywami, sosem jogurtowy. Świetnie smakują również same.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz