piątek, 27 grudnia 2013

Racuchy poświąteczne

Święta to wspaniały czas, w szczególności dla łasuchów i miłośników dobrego jedzenia. Niestety nawet to co najlepsze po 3 dniach pałaszowania może się znudzić. Zawsze po Świętach mam ochotę na jakieś odmienne smaki, po tych wszystkich pasztetach, szynkach, kaczkach i schabach najlepsza jest jakaś słodka odmiana. Dlatego dzisiaj zajadałam się pysznymi drożdżowymi racuszkami. Słodkie, szybkie i co najważniejsze - bezmięsne!


Racuchy*
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 4 g drożdży suszonych 
  • pół łyżki cukru 
  • 2 jaja
  • 10 g oleju roślinnego
  • pokrojone w plasterki 2 jabłka
  • szczypta soli

Przygotowujemy 2 miseczki. Do jednej przesiewamy mąkę, robimy w niej dołek. Wlewamy łyżkę ciepłego mleka, dodajemy drożdże oraz pół łyżki cukru. Odstawiamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

W drugiej misie ubijamy jajka, olej, mleko. Dodajemy szczyptę soli, łączymy z mąką. Wszystko energicznie mieszamy. Pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. 

Przed samym smażeniem dodajemy pokrojone na cienkie plasterki 2 jabłka.
Smażymy na rozgrzanym na patelni tłuszczu, aż z każdej strony będą rumiane. Odsączamy na przygotowanej wcześniej talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. 

Proponuję posypać racuchy cukrem pudrem, posmarować dżemem albo dodawać z kremem cynamonowym na który przepis znajduje się poniżej. 

*przepis zainspirowany przepisem z bloga whiteplate.blogspot.com


Krem cynamonowy
Składniki:
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. W drugiej misie ubijamy serek mascarpone, do puszystego serka dodajemy cynamon. Delikatnie łączymy z ubitą śmietaną (zawsze śmietana do mascarpone, nie odwrotnie!).
Krem najlepiej wstawić na chwilę do lodówki aby stężał.
Podajemy np. z racuchami.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz