czwartek, 13 lutego 2014

Brokuł z fetą





Składniki:
  • brokuł
  • 100 g sera feta
  • płatki migdałowe (najlepiej uprażone wcześniej na patelni)
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek (około 5-6 łyżek)
  • łyżka musztardy
  • parę kropli octu balsamicznego
  • łyżka miodu
  • spory ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie. Ja najczęściej dzielę na małe różyczki jeszcze przed gotowaniem, w ten sposób przynajmniej nigdy się nie poparzę się gorącym jeszcze brokułem :)

Oliwę, musztardę, ocet, miód, starty lub wygnieciony czosnek, sól, pieprz mieszamy z łyżką ciepłej wody (najlepiej użyć do tego małego, zakręcanego słoiczka).

Różyczki ugotowanego brokuła układamy na półmisku, polewamy sosem. Fetę dzielimy na małe kawałki i rozkładamy, całość obsypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.

Szybkie, proste a jakie pyszne! Jedna z najlepszych wersji brokuła jakie znam :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz