Składniki:
- korzeń pietruszki (2-3szt)
- marchewka (2-3 szt)
- średni seler
- małe buraczki
- 2 cebule
- 150 g brukselki
- parę gałązek świeżego tymianku
marynata do warzyw:
- oliwa z oliwek
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki ciepłej wody
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta chili
- sól, pieprz
Wszystkie warzywa oprócz brukselki kroimy w słupki, umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Mieszamy ze sobą składniki marynaty (można wszystko przygotować w małym słoiczku i po zakręceniu energicznie nim potrząsać, wtedy łatwiej będzie połączyć wszystkie składniki). Polewamy warzywa i delikatnie mieszamy rękami, aby marynata pokryła wszystkie kawałeczki.
Przykrywamy wszystko folią aluminiową i pieczemy przez 1,5h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jakieś 20 minut przed końcem można odsłonić warzywa i pozwolić im się ładnie skarmelizować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz