wtorek, 11 lutego 2014

Warzywa korzeniowe z piekarnika



Składniki:
  • korzeń pietruszki (2-3szt)
  • marchewka (2-3 szt)
  • średni seler
  • małe buraczki 
  • 2 cebule
  • 150 g brukselki
  • parę gałązek świeżego tymianku

marynata do warzyw:
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta chili
  • sól, pieprz

Wszystkie warzywa oprócz brukselki kroimy w słupki, umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Mieszamy ze sobą składniki marynaty (można wszystko przygotować w małym słoiczku i po zakręceniu energicznie nim potrząsać, wtedy łatwiej będzie połączyć wszystkie składniki). Polewamy warzywa i delikatnie mieszamy rękami, aby marynata pokryła wszystkie kawałeczki.

Przykrywamy wszystko folią aluminiową i pieczemy przez 1,5h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jakieś 20 minut przed końcem można odsłonić warzywa i pozwolić im się ładnie skarmelizować.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz