Składniki:
- szklanka suchej ciecierzycy
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki chilii
- pół łyżeczki czosnku
- sól do smaku
Suchą ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc, następnie gotujemy ją około 30 minut do miękkości (pamiętajmy aby gotować w nowej, czystej wodzie a nie tej w której moczyły się ziarenka).
Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i przesypujemy do miski. Dodajemy przyprawy oraz oliwę i dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie ziarenka pokryły się przyprawami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego ziarenka.
Prażymy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Sprawdzamy w między czasie czy ciecierzyca się nie przypala, mieszając w razie potrzeby.
Smacznego!
to jedna z moich ulubionych przekąsek!
OdpowiedzUsuńwygląda super! jutro robię... zobaczymy :)
OdpowiedzUsuń