poniedziałek, 2 marca 2015

Prażona ciecierzyca


Składniki:
  • szklanka suchej ciecierzycy 
  • 2 łyżki oleju 
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki chilii
  • pół łyżeczki czosnku
  • sól do smaku 

Suchą ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc, następnie gotujemy ją około 30 minut do miękkości (pamiętajmy aby gotować w nowej, czystej wodzie a nie tej w której moczyły się ziarenka).

Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i przesypujemy do miski. Dodajemy przyprawy oraz oliwę i dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie ziarenka pokryły się przyprawami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego ziarenka.

Prażymy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Sprawdzamy w między czasie czy ciecierzyca się nie przypala, mieszając w razie potrzeby.

Smacznego!

2 komentarze: