poniedziałek, 8 czerwca 2015

Pizza też może być zdrowa i lekka!



Składniki:
  • 3 białka jaj 
  • 2 żółtka
  • 3 duże łyżki zmielonych płatków owsianych
  • szczypta soli
  • bazylia, oregano, czosnek granulowany
  • 1 kulka mozzarelli
  • ketchup/sos pomidorowy
  • ulubione składniki na pizzę, albo to co nawinie się w lodówce :)

Przygotowywanie spodu do złudzenia przypomina robienie biszkoptu :) Na początek ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę owsianą i przyprawy  - mieszamy tylko do połączenia składników, najkrócej jak się da. Ciastko przekładamy do wyłożonej papierem i wysmarowanej oliwą tortownicy/blaszki o średnicy 24 cm. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.

Gdy spód się upiecze, smarujemy go 3-4 łyżkami ketchupu albo sosu pomidorowego. Na sos kładziemy różne składniki - np. pieczoną pierś z kurczaka, paprykę, cebulę, oliwki. Na koniec na wierzch układamy kawałki mozzarelli. Pieczemy 10 minut, aż serek nam się zarumieni.

Smacznego!

Ps. Pizza w całości ma około 500 kcal - to trochę więcej niż jeden kawałek tradycyjnej pizzy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz