wtorek, 9 czerwca 2015

Biszkopcik śniadaniowy z owocami





Składniki:
  • 2 jajka
  • 30 g mąki owsianej
  • łyżka kakao
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • garść owoców (truskawki/borówki/maliny)
  • opcjonalnie sos karmelowy

Białka ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Do ubitych białek ciągle miksując wsypujemy mąkę owsianą, kakao oraz sodę oczyszczoną. Ja do pieczenia używam mini tortownicy którą udało mi się ostatnio kupić (średnica około 12 cm), ale można zamiast niej użyć każdej małej foremki na ciasto. 

Formę smarujemy oliwą i przekładamy do niej ciasto. Na górze układamy owoce, delikatnie wciskając je do środka. 

Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Można sprawdzić stopień upieczenia patyczkiem - jeżeli po wbiciu w ciasto będzie suchy, mamy gotowy biszkopcik.

Przed podaniem polałam sosem karmelowym :)

Smacznego! 


Bez owoców biszkopcik ma 254 kcal.


1 komentarz:

  1. owsiane wypieki mają taki klasyczny smak, który mi bardzo odpowiada!

    OdpowiedzUsuń