poniedziałek, 7 września 2015

Batoniki amarantusowe




 
Składniki:
  • 100 g amarantusa ekspandowanego 
  • 60 g płatków owsianych
  • 40 g mąki owsianej
  • 70 g moreli suszonych
  • 100 g orzechów pekan
  • 30 g nasion Chia

  • 65 g roztopionego masła
  • 100 g miodu pszczelego
  • 1 białko średniego jaja kurzego

Batoniki są bardzo łatwym do wykonania smakołykiem. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w dużej misce. Przygotowaną masę przekładamy do wyłożonej papierem foremki o rozmiarze 30x30cm.

Pieczemy przez ok 25 minut (aż batoniki się zarumienią) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Masę po całkowitym ostudzeniu dzielimy na 12 batoników. Jeden kawałek to około 210 kcal :)

Smacznego!

3 komentarze: