wtorek, 8 września 2015

Omlet kukurydziany







Składniki:

mała porcja (dla mnie w sam raz na śniadanie)
  • 2 białka
  • 1 żółtko
  • 35 g mąki kukurydzianej
  • szczypta cynamonu

duża porcja (wystarczy podwoić ilość składników :))
  • 4 białka
  • 1 żółtko
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • szczypta cynamonu

  • 100 g owoców
  • syrop klonowy

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy żółtko, cynamon oraz mąkę kukurydzianą przesianą przez sito. Delikatnie łączymy wszystkie produkty.

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego (może być też każdy inny rodzaj tłuszczu, który nadaje się do smażenia). Masę wykładamy na patelnię, przykrywamy przykrywką i smażymy do zarumienienia. Przerzucamy na drugą stronę.

Gotowy omlet podajemy polany syropem klonowym z dodatkiem świeżych owoców.

Smacznego! :)
  

2 komentarze:

  1. wygląda tak apetycznie... marzy mi się dostać takiego rano do łóżka na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować, bo wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń