czwartek, 26 lutego 2015

Marmolada malinowa z nasionami Chia

Jak każdy wie zimy sezonem na maliny nazwać nie można. Jednak czego się nie robi, aby chodź trochę przywołać letnie smaki kiedy za oknem zimno i buro (na szczęście powoli przez chmury zaczyna wychylać się słońce, a dni są coraz dłuższe). Ze względu na porę roku do przygotowania użyłam mrożonych malin. Polecam te z Lidla, wiadomo że nie są tak dobre jak te zakupione latem prosto na targu ale godnie zastępują je poza sezonem. Idealna na śniadanie jako dodatek do omletów albo owsianki :)



Składniki:
  • 2 szklanki mrożonych malin
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki nasion chia

Maliny rozmrażamy i podgrzewamy w rondelku w celu redukcji nadmiaru wody. Odstawiamy do wystygnięcia i dodajemy do nich miód oraz nasiona chia, dokładnie wszystko mieszając.

Marmoladę przekładamy do słoiczka i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Smacznego!


4 komentarze: