Składniki:
- 1 duży batat
- 1 cebula
- 200 g świeżego szpinaku
- 300 g przecieru pomidorowego
- puszka mleczka kokosowego
- puszka ciecierzycy
- 3 łyżki żółtej pasty curry
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki czarnuszki
- sól, pieprz
- kolendra do dekoracji
Batata obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy przez około 3 minuty.
Cebulę kroimy w pióra i smażymy na dużej patelni na łyżce rozgrzanej oliwy. Dodajemy pastę curry, posiekany czosnek oraz czarnuszkę. Następnie wlewamy przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe, wrzucamy szpinak i podgrzewamy przez chwilę aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
Do sosu dodajemy podgotowane bataty oraz ciecierzycę. Dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy z ryżem, posypując całość kolendrą.
Smacznego! :)
Muszę w końcu dorwać bataty i ich w końcu spróbować! :)
OdpowiedzUsuń