wtorek, 17 lutego 2015

Curry z batatami



Składniki:
  • 1 duży batat
  • 1 cebula
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • puszka mleczka kokosowego
  • puszka ciecierzycy
  • 3 łyżki żółtej pasty curry
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • sól, pieprz
  • kolendra do dekoracji  

Batata obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody  i gotujemy przez około 3 minuty. 

Cebulę kroimy w pióra i smażymy na dużej patelni na łyżce rozgrzanej oliwy. Dodajemy pastę curry, posiekany czosnek oraz czarnuszkę. Następnie wlewamy przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe, wrzucamy szpinak i podgrzewamy przez chwilę aż szpinak zmniejszy swoją objętość.

Do sosu dodajemy podgotowane bataty oraz ciecierzycę. Dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Podajemy z ryżem, posypując całość kolendrą. 

Smacznego! :)


1 komentarz: