Składniki:
- 500 g dorsza
- mąka pszenna
- jajko
- 12 łyżek octu
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek ketchupu
- mała puszeczka przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki oliwy
- 4-6 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- sól, pieprz
- 2 małe cebule
- 6 ogórków konserwowych
Filet z dorsza dzielimy na paski o szerokości około 2 cm. Jajko roztrzepujemy w miseczce ze szczyptą soli i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i zabieramy się do pieczenia ryby. Kawałek dorsza maczamy dokładnie w jajku, obtaczamy w mące pszennej i smażymy, przewracając na drugą stronę gdy się zarumieni. Po usmażeniu, rybkę odsączamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie przygotowujemy sos - wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy przez około 5 minut.
Ogórki i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do przygotowanego wcześniej sosu.
W dużym półmisku układamy warstwę ryby i polewamy częścią sosu, następnie układamy drugą warstwą i polewamy resztą sosu.
Niestety, ale teraz czeka nas najtrudniejszy moment - rybkę należy odstawić na 2-3 dni do lodówki, aby dokładnie przeszła smakami. Warto czekać, bo jest dużo lepsza po tych paru dniach. :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz