środa, 18 lutego 2015

Rybka po Chełmsku




Składniki:
  • 500 g dorsza
  • mąka pszenna
  • jajko

  • 12 łyżek octu
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek ketchupu
  • mała puszeczka przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 4-6 ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 2 małe cebule
  • 6 ogórków konserwowych 

Filet z dorsza dzielimy na paski o szerokości około 2 cm. Jajko roztrzepujemy w miseczce ze szczyptą soli i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i zabieramy się do pieczenia ryby. Kawałek dorsza maczamy dokładnie w jajku, obtaczamy w mące pszennej i smażymy, przewracając na drugą stronę gdy się zarumieni. Po usmażeniu, rybkę odsączamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i odstawiamy do wystygnięcia.

Następnie przygotowujemy sos - wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy przez około 5 minut. 

Ogórki i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do przygotowanego wcześniej sosu.

W dużym półmisku układamy warstwę ryby i polewamy częścią sosu, następnie układamy drugą warstwą i polewamy resztą sosu.

Niestety, ale teraz czeka nas najtrudniejszy moment - rybkę należy odstawić na 2-3 dni do lodówki, aby dokładnie przeszła smakami. Warto czekać, bo jest dużo lepsza po tych paru dniach. :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz