środa, 25 lutego 2015

Pasztet jaglano-soczewicowy


Przepis (lekko zmodyfikowany) pochodzi z książki Marty Dymek "Jadłonomia". Nie raz już wspominałam tutaj o niej - bez wątpienia polska królowa roślinnej kuchni! Gdybym dostała ten pasztet kiedyś na kromce chleba z ogóreczkiem, nie wiedząc z czego jest zrobiony mogła bym się dać nabrać że jest to pasztet mięsny. Przyprawy nadają mu intensywny i ciekawy smak, a w konsystencji jest bardziej "gładki" i miękki niż wersja tradycyjna. Bez wątpienia robi się go jednak dużo szybciej, samo przygotowania mięsa przecież zajmuje ogrom czasu, a tutaj przygotowanie jaglano-soczewicowego pasztetu to około 15 minut (nie licząc czas w jakim gotuje się soczewica i kasza jaglana).

Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy (ok. 200 g suchej)
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 100 g suchej kaszy)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ogórki kiszone (pokrojone w drobną kosteczkę)
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/8 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól i pieprz do smaku

Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i dusimy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Po tym czasie wrzucamy posiekany drobno czosnek i dusimy jeszcze przez minutę. Usuwamy liście laurowe oraz ziele angielskie.

W dużej misce łączymy czerwoną soczewicę, kaszę jaglaną, przygotowaną cebulkę oraz wymienione powyżej przyprawy. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz wrzucamy pokrojone ogórki.

Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. 

Ważne aby pasztet studził się w keksówce co najmniej przez noc. Dopiero po tym czasie możemy go wyjąć i zajadać.

Smacznego!



4 komentarze: