Przepis (lekko zmodyfikowany) pochodzi z książki Marty Dymek "Jadłonomia". Nie raz już wspominałam tutaj o niej - bez wątpienia polska królowa roślinnej kuchni! Gdybym dostała ten pasztet kiedyś na kromce chleba z ogóreczkiem, nie wiedząc z czego jest zrobiony mogła bym się dać nabrać że jest to pasztet mięsny. Przyprawy nadają mu intensywny i ciekawy smak, a w konsystencji jest bardziej "gładki" i miękki niż wersja tradycyjna. Bez wątpienia robi się go jednak dużo szybciej, samo przygotowania mięsa przecież zajmuje ogrom czasu, a tutaj przygotowanie jaglano-soczewicowego pasztetu to około 15 minut (nie licząc czas w jakim gotuje się soczewica i kasza jaglana).
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy (ok. 200 g suchej)
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 100 g suchej kaszy)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 ogórki kiszone (pokrojone w drobną kosteczkę)
- 3 łyżki oliwy
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/8 łyżeczki mielonej kolendry
- sól i pieprz do smaku
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i dusimy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Po tym czasie wrzucamy posiekany drobno czosnek i dusimy jeszcze przez minutę. Usuwamy liście laurowe oraz ziele angielskie.
W dużej misce łączymy czerwoną soczewicę, kaszę jaglaną, przygotowaną cebulkę oraz wymienione powyżej przyprawy. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz wrzucamy pokrojone ogórki.
Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.
Ważne aby pasztet studził się w keksówce co najmniej przez noc. Dopiero po tym czasie możemy go wyjąć i zajadać.
Smacznego!
Pasztet na pewno świetnie smakuje. Wygląda znakomicie !
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Smakuje genialnie, nie spodziewała się że może być tak dobry!
Usuńświetny pasztet!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń