Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 1/2 szklanki komosy ryżowej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki słodkiej, czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej, czerwonej papryki
- sól i pieprz do smaku
Komosę ryżową zagotowujemy w 1 szklance wody. Gotujemy aż komosa zmięknie i wsiąknie całą wodę (ok 10 minut). Niektóre kasze mają na swoim opakowaniu napisaną instrukcję, jak najlepiej ją ugotować - wtedy przygotowujemy według opisu z opakowania.
Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, cebulę obieramy i kroimy na ósemki. Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut (kalafior nie musi być idealnie miękki). Po lekkim ostudzeniu, blendujemy upieczone warzywa z czosnkiem.
Komosę, zmiksowane warzywa oraz resztę składników łączymy razem - najlepiej delikatnie zagniatając masę dłonią. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Blachę wykładamy ponownie papierem do pieczenia. Za pomocą dłoni lepimy burgery, układając je na blaszce. Pieczemy przez 20 minut, po tym czasie obracamy burgery na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz