niedziela, 12 czerwca 2016

Hummus klasyczny



Składniki:

  • puszka ciecierzycy dobrej jakości (polecam firmy NATCO)
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 3 łyżki przegotowanej wody 
  • 1 ząbek czosnku (można pominąć)
  • sól do smaku
 dodatkowo:
  • 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika oraz pestek dyni
  • oliwa z oliwek 
  • szczypt słodkiej papryki suszonej (lub innej ulubionej przyprawy)
  • ulubione chrupiące warzywa (ja użyłam marchewki oraz kalafiora)
  • pieczywo 

Ciecierzycę odsączyć, zmiksować z pastą tahini, sokiem z cytryny, wodą, czosnkiem i solą - na gładką pastę. Można dodać trochę więcej wody, jeżeli hummus będzie dla Was zbyt gęsty. 

Gotowy hummus przekładamy do miseczki. Posypujemy suszoną papryką, ziarnami słonecznika oraz pestkami dyni, polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Podajemy z ulubionymi warzywami i/lub pieczywkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz