Składniki:
- puszka ciecierzycy dobrej jakości (polecam firmy NATCO)
- 1 łyżka pasty tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki przegotowanej wody
- 1 ząbek czosnku (można pominąć)
- sól do smaku
- 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika oraz pestek dyni
- oliwa z oliwek
- szczypt słodkiej papryki suszonej (lub innej ulubionej przyprawy)
- ulubione chrupiące warzywa (ja użyłam marchewki oraz kalafiora)
- pieczywo
Ciecierzycę odsączyć, zmiksować z pastą tahini, sokiem z cytryny, wodą, czosnkiem i solą - na gładką pastę. Można dodać trochę więcej wody, jeżeli hummus będzie dla Was zbyt gęsty.
Gotowy hummus przekładamy do miseczki. Posypujemy suszoną papryką, ziarnami słonecznika oraz pestkami dyni, polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Podajemy z ulubionymi warzywami i/lub pieczywkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz