niedziela, 12 czerwca 2016

Słodko-pikantny kalafior pieczony



Składniki:

  • średniej wielkości kalafior
  • 3 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 wycisnięty ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku 

Kalafior myjemy i dzielimy ma małe różyczki. Pozostała składniki mieszamy dokładnie ze sobą. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia. 

Różyczki kalafiora układamy na blaszce, polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem. Pieczemy przez około 15 minut, aż kalafior zmięknie i zarumieni się.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz