środa, 1 czerwca 2016

Quesadilla z chorizo, czerwoną fasolką i papryką


Składniki:
  • 100 g chorizo
  • 3 papryki (najlepiej 1 żółta, 1 czerwona i 1 zielona)
  • 1 cebula
  • 200 g tartego sera mozarella
  • puszka czerwonej fasolki
  • ok 10 czarnych oliwek
  • 6 placków tortilla
  • sól, pieprz do smaku
  • kwaśna śmietana

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy cebulkę, aż się zeszkli - gotową zdejmujemy z patelni. Chorizo kroimy w plasterki i obsmażamy, aż zrobi się chrupiące - zdejmujemy z patelni. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w średnią kostkę - wrzucamy na patelnię z wytopiony z chorizo tłuszczem i pieczemy do momentu, gdy będą miękkie i przyrumienione. 

Ostudzone składniki wrzucamy do dużej miski. Dodajemy pokrojone oliwki, opłukaną i odsączoną czerwoną fasolkę oraz tarty ser mozarella - mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Wykładamy na placki tortilli równe porcje nadzienia i składamy na pół.

Sposób podgrzania to już rzecz gustu :) Quesadille możemy piec na patelni skropionej niewielką ilością oliwy, przerzucając na drugą stronę gdy się zarumieni. Można również użyć w tym celu elektrycznego grilla albo włożyć do nagrzanego piekarnika na gorącą blachę i piec około 3-4 minuty.

Podajemy z kwaśną śmietaną albo guacamole. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz