Składniki:
- 100 g chorizo
- 3 papryki (najlepiej 1 żółta, 1 czerwona i 1 zielona)
- 1 cebula
- 200 g tartego sera mozarella
- puszka czerwonej fasolki
- ok 10 czarnych oliwek
- 6 placków tortilla
- sól, pieprz do smaku
- kwaśna śmietana
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy cebulkę, aż się zeszkli - gotową zdejmujemy z patelni. Chorizo kroimy w plasterki i obsmażamy, aż zrobi się chrupiące - zdejmujemy z patelni. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w średnią kostkę - wrzucamy na patelnię z wytopiony z chorizo tłuszczem i pieczemy do momentu, gdy będą miękkie i przyrumienione.
Ostudzone składniki wrzucamy do dużej miski. Dodajemy pokrojone oliwki, opłukaną i odsączoną czerwoną fasolkę oraz tarty ser mozarella - mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wykładamy na placki tortilli równe porcje nadzienia i składamy na pół.
Sposób podgrzania to już rzecz gustu :) Quesadille możemy piec na patelni skropionej niewielką ilością oliwy, przerzucając na drugą stronę gdy się zarumieni. Można również użyć w tym celu elektrycznego grilla albo włożyć do nagrzanego piekarnika na gorącą blachę i piec około 3-4 minuty.
Podajemy z kwaśną śmietaną albo guacamole.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz