Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 1 mała cebula czerwona pokrojona w pióra
- 4 łyżki passaty pomidorowej
- 50 g chorizo pokrojonego w plasterki
- 4 pomidory suszone pokrojone w paseczki
- 1 kulka sera mozzarella
- sól, pieprz
- suszona bazylia
- parę zielonych oliwek
Bakłażana myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na około 1 cm plastry. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Passate pomidorową rozsmarowujemy na powierzchni każdego plasterka. Posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Następnie układamy kolejno cebulę, suszone pomidory oraz chorizo. Na wierzchu rozkładamy kawałki porwanej kulki mozzarelli. Posypujemy z góry odrobiną suszonej bazylii.
Bakłażany pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut (aż serek się zarumieni). Przed podaniem dekorujemy zielonymi oliwkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz