czwartek, 19 maja 2016

Zapiekane plastry bakłażana z chorizo i suszonymi pomidorami


 
Składniki:
  • 1 duży bakłażan
  • 1 mała cebula czerwona pokrojona w pióra
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • 50 g chorizo pokrojonego w plasterki
  • 4 pomidory suszone pokrojone w paseczki
  • 1 kulka sera mozzarella
  • sól, pieprz
  • suszona bazylia 
  • parę zielonych oliwek

Bakłażana myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na około 1 cm plastry. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Passate pomidorową rozsmarowujemy na powierzchni każdego plasterka. Posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Następnie układamy kolejno cebulę, suszone pomidory oraz chorizo. Na wierzchu rozkładamy kawałki porwanej kulki mozzarelli. Posypujemy z góry odrobiną suszonej bazylii. 

Bakłażany pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut (aż serek się zarumieni). Przed podaniem dekorujemy zielonymi oliwkami.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz