poniedziałek, 16 maja 2016

Pasztet drobiowy


Składniki:
  • 3 ćwiartki z kurczaka (udo z podudziem)
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 kajzerki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • sól, pieprz do smaku 

Ćwiartki z kurczaka oczyszczamy, dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy w dużym garnku zimną wodą (około 2-3 litrów). Zagotowujemy, zbieramy szumowiny z powierzchni. Ogień zmniejszamy do minimum i gotujemy bez przykrycia (!!!) przez około godzinę. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Gotujemy przez kolejne 1,5 h na niewielkim ogniu, bez przykrycia. Pod koniec gotowania doprawiamy solą do smaku. Gotowy rosół odstawiamy na bok do wystygnięcia.

Kajzerkę wkładamy do miski i zalewamy szklanką rosołu, odstawiamy na 10 minut do naciągnięcia. 

Wątróbkę myjemy, oczyszczamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy wątróbkę i smażymy z obu stron, do momentu aż nie będzie surowa. Pod konie smażenia dodajemy 2 łyżki masła oraz szczyptę pieprzu i soli. Odstawiamy do wystygnięcia.

Ostudzone mięso wyjmujemy razem z warzywami z rosołu, oddzielamy mięso od kości. Przez maszynkę do mielenie przepuszczamy (najlepiej dwukrotnie) mięso, wątróbkę, kajzerkę oraz ugotowane warzywa. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do zmielonego mięsa, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Następnie delikatnie dodajemy ubite wcześniej białka. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (ważne aby masa nie sięgała więcej niż 3/4 wysokości foremki). 

Pasztet pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut. Upieczony pasztet odkładamy do całkowitego wystygnięcia. 

Smacznego!

1 komentarz: