środa, 4 maja 2016

Placuszki z ricottą





Składniki (na 2-3 porcje):
  • 250 g serka ricotta
  • 100 g mąki pszennej (albo każdego innego rodzaju)
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka (ja użyłam sojowego)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (można pominąć)
  • esencja waniliowa/ziarenka z połowy laski wanilli
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 

Wszystkie składniki mieszamy za pomocą trzepaczki do uzyskania gładkiej masy.

Na patelni naleśnikowej rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego (lub innego tłuszczu), smażymy na nim po kilka placuszków na raz - obracamy gdy zbrązowieją. Odsączamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym. Pieczemy resztę placuszków.  

Placuszki serwujemy z ulubionym dżemem albo syropem klonowym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz