niedziela, 1 maja 2016

Chlebki Naan



Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki jogurtu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka suszonych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • oliwa z oliwek do posmarowania placków

W misce mieszamy wodę z drożdżami oraz odrobiną cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. 

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki wraz z wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy masę do uzyskania miękkiego i elastycznego ciasta. W razie potrzeby gdy ciasto będzie zbyt kleiło się do dłoni podsypujemy mąką. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 kulek, każdą kulkę wałkujemy albo rozciągamy palcami na kształt owalu/łezki podsypując w razie potrzeby mąką. 

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni wraz z blachą, na której będą piekły się chlebki. Nagrzaną blachę wyciągamy z piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim 4 chlebki (pieczemy na 2 tury). Każdy Naan za pomocą pędzelka smarujemy z wierzchu oliwą z oliwek. Pieczemy około 5 minut - do momentu aż nabiorą złoto-brązowego koloru.

Podajemy do curry, smarujemy masełkiem z czosnkiem albo zajadamy same.

Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz