Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki jogurtu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka suszonych drożdży
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- oliwa z oliwek do posmarowania placków
W misce mieszamy wodę z drożdżami oraz odrobiną cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki wraz z wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy masę do uzyskania miękkiego i elastycznego ciasta. W razie potrzeby gdy ciasto będzie zbyt kleiło się do dłoni podsypujemy mąką. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 kulek, każdą kulkę wałkujemy albo rozciągamy palcami na kształt owalu/łezki podsypując w razie potrzeby mąką.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni wraz z blachą, na której będą piekły się chlebki. Nagrzaną blachę wyciągamy z piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim 4 chlebki (pieczemy na 2 tury). Każdy Naan za pomocą pędzelka smarujemy z wierzchu oliwą z oliwek. Pieczemy około 5 minut - do momentu aż nabiorą złoto-brązowego koloru.
Podajemy do curry, smarujemy masełkiem z czosnkiem albo zajadamy same.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz