Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- około 200 g pomidorków cherry
- około 200 g ugotowanej zielonej fasolki
- ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 300 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Mięso z kurczaka obieramy z błonek, kroimy na około 2 cm kawałki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, cebulę w kostkę.
W głębokiej patelni typu wok rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pastę curry i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy czosnek, podsmażamy kolejne 30 sekund. Dodajemy kawałki kurczaka i podsmażamy wszystko przez około 3 minuty.
Fasolkę kroimy na około 3 cm kawałki, pomidorki cherry na pół i dodajemy na patelnię. Zalewamy całość mleczkiem kokosowym, dodajemy sos rybny. Mieszamy i gotujemy wszystko aż sos nieco odparuje (około 5 minut).
Gotowe curry podawać można z ryżem albo chlebkami naan, które polecam przygotować samemu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz