piątek, 29 kwietnia 2016

Kurczak curry z zieloną fasolką i pomidorkami cherry


Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka 
  • około 200 g pomidorków cherry
  • około 200 g ugotowanej zielonej fasolki
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Mięso z kurczaka obieramy z błonek, kroimy na około 2 cm kawałki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, cebulę w kostkę. 

W głębokiej patelni typu wok rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pastę curry i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy czosnek, podsmażamy kolejne 30 sekund. Dodajemy kawałki kurczaka i podsmażamy wszystko przez około 3 minuty. 

Fasolkę kroimy na około 3 cm kawałki, pomidorki cherry na pół i dodajemy na patelnię. Zalewamy całość mleczkiem kokosowym, dodajemy sos rybny. Mieszamy i gotujemy wszystko aż sos nieco odparuje (około 5 minut).

Gotowe curry podawać można z ryżem albo chlebkami naan, które polecam przygotować samemu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz