Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 250 g pokrojonego w paseczki boczku lub kiełbasy (można pominąć w wersji wegetariańskiej)
- 2 pory pokrojone w grube plastry
- 2 marchewki pokrojone w talarki
- 100 g kaszy pęczak (przed dodaniem należy opłukać na sitku pod bieżącą wodą)
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1,5 l wody
- ekologiczna kostka rosołowa
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
W dużym rondlu rozgrzewamy na średnim ogniu masło z oliwą. Podsmażamy bekon, aż się przyrumieni, dodajemy pory, cebulę i czosnek - smażymy przez 3-4 minut. Wsypujemy pęczak, dodajemy marchewkę, wlewamy wodę oraz dodajemy kostkę rosołową. Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut, aż pęczak będzie miękki.
Gotową zupę nakładamy na talerz i przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Rewelacyjna zupa, jak dla mnie wystarczy za cały obiad.
OdpowiedzUsuńdla mnie tak samo! idealny pomysł na pożywny i lekki obiad jednocześnie :)
Usuń