sobota, 16 kwietnia 2016

Wiosenna zupa porowa z pęczakiem



Składniki:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 g pokrojonego w paseczki boczku lub kiełbasy (można pominąć w wersji wegetariańskiej)
  • 2 pory pokrojone w grube plastry
  • 2 marchewki pokrojone w talarki
  • 100 g kaszy pęczak (przed dodaniem należy opłukać na sitku pod bieżącą wodą)
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1,5 l wody
  • ekologiczna kostka rosołowa
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

W dużym rondlu rozgrzewamy na średnim ogniu masło z oliwą. Podsmażamy bekon, aż się przyrumieni, dodajemy pory, cebulę i czosnek - smażymy przez 3-4 minut. Wsypujemy pęczak, dodajemy marchewkę, wlewamy wodę oraz dodajemy kostkę rosołową. Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut, aż pęczak będzie miękki. 

Gotową zupę nakładamy na talerz i przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Rewelacyjna zupa, jak dla mnie wystarczy za cały obiad.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie tak samo! idealny pomysł na pożywny i lekki obiad jednocześnie :)

      Usuń