Nic tak nie koi smutków jak ciepły ryż na mleku z jabłkami :) Chociaż... Ryż z jabłkami jest zawsze dobry, nawet wtedy kiedy humor dopisuje!
Składniki:
- 200 g białego ryżu
- 2 szklanki mleka roślinnego (może być też krowie)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu kokosowego
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 2 jabłka
- łyżka cynamonu
W garnuszku zagotowujemy mleko. Dodajemy ryż, łyżkę oleju kokosowego, łyżkę syropu oraz ziarenka z laski wanilii. Gotujemy do miękkości na małym ogniu przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeżeli ryż za szybko wchłonie mleko i zacznie się przypalać, dodajemy po trochu przegotowanej wody.
Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i trzemy na tarce o dużych oczkach.
Na kawałek ręcznika papierowego nakładamy niewielką ilość oleju kokosowego i przecieramy nim średniej wielkości brytfankę (moja ma ok 20x10 cm). Nakładamy na dno połowę przygotowanego wcześniej ryżu, następnie układamy warstwę z połowy jabłek i równomiernie posypujemy je cynamonem. Powtarzamy czynność - nakładając pozostałą część ryżu, jabłek oraz cynamonu. Na koniec, na górę nakładamy parę małych porcji oleju kokosowego.
Zapiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz