sobota, 2 kwietnia 2016

Ryż na mleku z jabłkami (bezglutenowy, vege)

Nic tak nie koi smutków jak ciepły ryż na mleku z jabłkami :) Chociaż... Ryż z jabłkami jest zawsze dobry, nawet wtedy kiedy humor dopisuje! 


Składniki:
  • 200 g białego ryżu 
  • 2 szklanki mleka roślinnego (może być też krowie)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu kokosowego
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 2 jabłka
  • łyżka cynamonu 

W garnuszku zagotowujemy mleko. Dodajemy ryż, łyżkę oleju kokosowego, łyżkę syropu oraz ziarenka z laski wanilii. Gotujemy do miękkości na małym ogniu przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeżeli ryż za szybko wchłonie mleko i zacznie się przypalać, dodajemy po trochu przegotowanej wody.

Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i trzemy na tarce o dużych oczkach.

Na kawałek ręcznika papierowego nakładamy niewielką ilość oleju kokosowego i przecieramy nim średniej wielkości brytfankę (moja ma ok 20x10 cm). Nakładamy na dno połowę przygotowanego wcześniej ryżu, następnie układamy warstwę z połowy jabłek i równomiernie posypujemy je cynamonem. Powtarzamy czynność - nakładając pozostałą część ryżu, jabłek oraz cynamonu. Na koniec, na górę nakładamy parę małych porcji oleju kokosowego.

Zapiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz