Składniki:
spód
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ryżowej (lub ziemniaczanej)
- 150 g masła
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 500 g rabarbaru
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g namoczonych daktyli
- łyżeczka esencji waniliowej
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ryżowej (lub ziemniaczanej)
- 50 g cukru
- 120 g masła
Blachę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy masło, jajka oraz cukier. Szybko rozcieramy ciasto za pomocą dłoni do połączenia wszystkich składników. Przekładamy ciasto na wcześniej przygotowaną blachę, wyklejając dno. Spód dziurkujemy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut, aż ciasto będzie miało złotobrązowy kolor.
Rabarbar obieramy i kroimy na 1-2 cm plasterki. Daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Mieszam w misce z pozostałymi składnikami (cukier, miód, mąka, esencja). Odstawiamy na bok.
Składniki na kruszonkę wsypujemy do miski i za pomocą dłoni rozcieramy ciasto.
Na wcześniej upieczonym spodzie układamy równomiernie odciśnięty z nadmiaru soku rabarbar. Posypujemy z góry kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż kruszonka będzie złota.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Rabarbar obieramy i kroimy na 1-2 cm plasterki. Daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Mieszam w misce z pozostałymi składnikami (cukier, miód, mąka, esencja). Odstawiamy na bok.
Składniki na kruszonkę wsypujemy do miski i za pomocą dłoni rozcieramy ciasto.
Na wcześniej upieczonym spodzie układamy równomiernie odciśnięty z nadmiaru soku rabarbar. Posypujemy z góry kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż kruszonka będzie złota.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz