wtorek, 12 kwietnia 2016

Bułeczki jogurtowe



Składniki: 

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (można też poeksperymentować z innymi rodzajami:))
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 roztrzepane jajko
  • sezam do posypania

Wszystkie składniki (oprócz jajka i sezamu) mieszamy ze sobą do powstania jednolitej masy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st, blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto dzielimy na 6 części i za pomocą dłoni oprószonych mąką, formujemy bułeczki układając jest na blasze w równych odstępach od siebie. Następnie bułeczki smarujemy jajkiem za pomocą pędzla cukierniczego i posypujemy delikatnie z góry ziarnami sezamu.

Pieczemy przez ok 25-30 minut. Po upieczeniu, odstawiamy do wystygnięcia. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz