Składniki:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (można też poeksperymentować z innymi rodzajami:))
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 roztrzepane jajko
- sezam do posypania
Wszystkie składniki (oprócz jajka i sezamu) mieszamy ze sobą do powstania jednolitej masy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st, blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na 6 części i za pomocą dłoni oprószonych mąką, formujemy bułeczki układając jest na blasze w równych odstępach od siebie. Następnie bułeczki smarujemy jajkiem za pomocą pędzla cukierniczego i posypujemy delikatnie z góry ziarnami sezamu.
Pieczemy przez ok 25-30 minut. Po upieczeniu, odstawiamy do wystygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz