wtorek, 3 maja 2016

Ciasto "Truskawki na polanie"



Składniki:
  • 300 g szpinaku
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny

  • 500 g śmietanki 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny 
  • około 300 g truskawek

Umyte liście szpinaku rozdrabniamy za pomocą blendera na gęstą, drobno posiekaną papkę.

Jajka z cukrem ubijamy na najwyższych obrotach za pomocą miksera, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Do ubitej masy strużką wlewamy olej, nie przerywając miksowania. Dodajemy szpinak, sok i skórkę z cytryny, mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia.

Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy przez około 40 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu odkrawamy górną część ciasta, którą kruszymy za pomocą dłoni na drobne okruszki. 

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej bitej śmietany - pod koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny. Uważać, żeby nie przebić śmietanki! Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na połówkę. 

Na spodzie ciasta rozsmarowujemy bitą śmietanę, posypujemy częścią zielonych okruszków, nakładamy truskawki i posypujemy pozostałym ciastem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz