Składniki:
- 300 g szpinaku
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 500 g śmietanki 36%
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- około 300 g truskawek
Umyte liście szpinaku rozdrabniamy za pomocą blendera na gęstą, drobno posiekaną papkę.
Jajka z cukrem ubijamy na najwyższych obrotach za pomocą miksera, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Do ubitej masy strużką wlewamy olej, nie przerywając miksowania. Dodajemy szpinak, sok i skórkę z cytryny, mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia.
Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy przez około 40 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu odkrawamy górną część ciasta, którą kruszymy za pomocą dłoni na drobne okruszki.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej bitej śmietany - pod koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny. Uważać, żeby nie przebić śmietanki! Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na połówkę.
Na spodzie ciasta rozsmarowujemy bitą śmietanę, posypujemy częścią zielonych okruszków, nakładamy truskawki i posypujemy pozostałym ciastem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz