piątek, 6 maja 2016

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą



Składniki:

spód: 
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 50 g cukru
  • 200 g masła
  • 6 żółtek (białka użyjemy na bezę)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • 5 łyżek dżemu malinowego

rabarbar:
  • 600 g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 4 łyżki cukru 

beza:
  • 6 białek 
  • szklanka cukru
  • szczypta soli

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.  

Kruchy spód: mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, sól oraz masło pokrojone w kostkę. Miksujemy za pomocą mieszadła do ciasta drożdżowego albo rozcieramy palcami do powstania kruszonki. Dodajemy śmietanę i żółtka - ciasto zagniatamy do uzyskania dobrze połączonej, gładkiej masy. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 25x35 cm i przekładamy na przygotowaną wcześniej blachę do pieczenia. Nakłuwamy parę razy za pomocą widelca. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na cienkie 0,5-1 cm plasterki. Wrzucamy do miski, dodajemy mąkę i cukier - mieszamy.

Beza: do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Nie przerywając ubijania dodajemy po łyżce cukru, aż piana będzie gęsta i lśniąca. (cały proces ubijania powinien zająć około 5-8 minut)

Na upieczonym wcześniej spodziewa rozsmarowujemy dżem malinowy. Wykładamy równomiernie rabarbar (odlewając zbędny sok który puścił rabarbar wcześniej). Na wierz kładziemy bezę. 

Pieczemy całość przez 20 minut w 170 stopniach, następnie zmniejszamy do 160 i pieczemy kolejne 15 minut. Gotowe :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz