Składniki:
spód:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 200 g masła
- 6 żółtek (białka użyjemy na bezę)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 łyżek dżemu malinowego
rabarbar:
- 600 g rabarbaru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
beza:
- 6 białek
- szklanka cukru
- szczypta soli
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Kruchy spód: mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, sól oraz masło pokrojone w kostkę. Miksujemy za pomocą mieszadła do ciasta drożdżowego albo rozcieramy palcami do powstania kruszonki. Dodajemy śmietanę i żółtka - ciasto zagniatamy do uzyskania dobrze połączonej, gładkiej masy. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 25x35 cm i przekładamy na przygotowaną wcześniej blachę do pieczenia. Nakłuwamy parę razy za pomocą widelca. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na cienkie 0,5-1 cm plasterki. Wrzucamy do miski, dodajemy mąkę i cukier - mieszamy.
Beza: do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Nie przerywając ubijania dodajemy po łyżce cukru, aż piana będzie gęsta i lśniąca. (cały proces ubijania powinien zająć około 5-8 minut)
Na upieczonym wcześniej spodziewa rozsmarowujemy dżem malinowy. Wykładamy równomiernie rabarbar (odlewając zbędny sok który puścił rabarbar wcześniej). Na wierz kładziemy bezę.
Pieczemy całość przez 20 minut w 170 stopniach, następnie zmniejszamy do 160 i pieczemy kolejne 15 minut. Gotowe :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz