Składniki:
spód:
- 200g gorzkiej czekolady
- 25g masła
- 100g biszkoptów
- 300g gorzkiej czekolady
- 400g śmietany kremówki
- 500g mascarpone
- 300g mielonego twarogu (np. Jana na sernik)
- 100g cukru
- torebka cukru waniliowego
- 300g truskawek
Dzień wcześniej: przygotowujemy masę na czekoladową bitą śmietanę - podgrzewamy w rondelku kremówkę (uwaga - nie może się zagotować) i dodajemy do niej pokruszoną czekoladę, mieszając do rozpuszczenia. Po wystygnięciu przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.
Spód: następnego dnia w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z gorzką czekoladą, dodajemy pokruszone biszkopty. Tortownicę średnicy 24 cm wykładamy papierem i przekładamy biszkopty z czekoladą. Całość należy rozsmarować i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Masa serowa: mascarpone mieszamy z twarogiem, cukrem i cukrem waniliowym.
Czekoladowa bita śmietana: delikatnie ubijamy przygotowaną dzień wcześniej śmietanę.
Przygotowany spód smarujemy odrobiną masy serowej. Układamy przecięte na pół truskawki. Łyżką nakładamy śmietanę czekoladową. Całość pokrywamy resztą masy serowej. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Wow, intrygujący ^^
OdpowiedzUsuń