poniedziałek, 23 czerwca 2014

Tort serowo-czekoladowy




Składniki: 

spód:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 25g masła
  • 100g biszkoptów
 czekoladowa bita śmietana:
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 400g śmietany kremówki
masa serowa:
  • 500g mascarpone
  • 300g mielonego twarogu (np. Jana na sernik)
  • 100g cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 300g truskawek

Dzień wcześniej: przygotowujemy masę na czekoladową bitą śmietanę - podgrzewamy w rondelku kremówkę (uwaga - nie może się zagotować) i dodajemy do niej pokruszoną czekoladę, mieszając do rozpuszczenia. Po wystygnięciu przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.

Spód: następnego dnia w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z gorzką czekoladą, dodajemy pokruszone biszkopty. Tortownicę  średnicy 24 cm wykładamy papierem i przekładamy biszkopty z czekoladą. Całość należy rozsmarować i odstawić do lodówki na 2 godziny.

Masa serowa: mascarpone mieszamy z twarogiem, cukrem i cukrem waniliowym.

Czekoladowa bita śmietana: delikatnie ubijamy przygotowaną dzień wcześniej śmietanę.

Przygotowany spód smarujemy odrobiną masy serowej. Układamy przecięte na pół truskawki. Łyżką nakładamy śmietanę czekoladową. Całość pokrywamy resztą masy serowej. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. 

Smacznego!

1 komentarz: