środa, 25 czerwca 2014

Chleb żytnio-orkiszowy na zawasie






Składniki:
zaczyn:
  • 100g zakwasu żytniego
  • 150g mąki żytniej
  • 150g wody ciepłej wody
chleb:
  • 200g mąki orkiszowej
  • 200g mąki żytniej
  • 250ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli

Zaczyn przygotowujemy dzień wcześniej. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12h w miseczce przykrytej ściereczką.

Następnego dnia zabieramy się za wyrabianie ciasta właściwego. Do miski miksera wsypujemy mąki, sól, dodajemy wodę i zaczyn zrobiony dzień wcześniej. Mieszamy ciasto hakiem do wyrabiania na drugiej prędkości przez około 3 minuty.  Ciasto będzie się delikatnie kleić. Podsypujemy blat mąką, wyjmujemy ciasto i wyrabiamy dodając w razie potrzeby mąkę, tak aby odchodziło od dłoni i było gładkie. Formujemy okrągły bochenek i odstawiamy w misie/koszu do wyrastania na dwie godziny w ciepłe miejsce (jeżeli ktoś ma czas polecam po godzinie ciasto delikatnie zagnieść jeszcze raz, ładnie pobudzimy je wtedy do większego wzrostu i ponownie odstawić na godzinę). Chleb powinien podwoić swoją objętość.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Bochenek delikatnie przekładamy na blachę i pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach, zmniejszając temperaturę do 180 stopni dopiekamy przez 30 minut.

Wiem że nie będzie to łatwe, ale pozwól chlebowi wystygnąć!

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ładny chlebuś:) Uwielbiam takie piec w różnych wariantach, taki też robiłam i uważam że z orkiszem jest najlepszy i koniecznie tylko na zakwasie. Zapraszam do mnie na www.drinkeatlive.blogspot.com
    Pozdrawiam i powodzenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję :) Ja odkąd wyhodowałam swój zakwas nie wyobrażam sobie innego chleba - tylko taki jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń