środa, 2 lipca 2014

Pieczone marchewki

 

To cudowny moment kiedy na targu pojawiają się młode, chrupiące i słodkie marchewki. Zdecydowanie jest to jedno z tych warzyw, które grzechem aż było by poddawać skomplikowanej obróbce. Najbardziej smakują mi w wersji pieczonej w piekarniku, marynata zdecydowanie podkręca ich smak! Polecam szczególnie z jajkiem w koszulce, idealny pomysł na lekki obiad. 


Składniki:
  • pęczek młodych marchewek (albo każde inne małe marchewki)
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżki miodu
  • łyżeczka papryki czerwonej
  • łyżeczka suszonego czosnku
  • odrobina ciepłej wody
  • sól i pieprz do smaku




Przepis jest bardzo prostu. Składniki marynaty mieszamy ze sobą.  Marchewkę kroimy wzdłuż i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. 
Pędzelkiem smarujemy każdą marchewkę od strony cięcia. 
Pieczemy około 30 minut (aż marchewki będą miękkie) w 180 stopniach. 

Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam marchewek podanych w ten sposób, może czas najwyższy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam :) Na pewno się nie rozczarujesz.

      Usuń