środa, 16 lipca 2014

Racuchy drożdżowe



Składniki: (duuuuuuuża porcja)
  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 3 łyżki cukry
  • szczypta soli

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę soli, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. 

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy zaczyn drożdżowy, jajko i żółtko oraz 2 pozostałe łyżki cukru. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

Ciasto będzie gęste i ciągnące. Najlepiej nakładać mokrą łyżką (moczoną za każdym razem w wodzie).

Smażymy racuchy na rozgrzanej oliwie, przerzucając na drugą stronę gdy się zarumienią. Po upieczeniu odsączamy na ręczniku papierowym.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Można podawać z dżemem, sosem owocowym albo śmietaną i cukrem. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz