Składniki: (duuuuuuuża porcja)
- 500 g mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 1 jajko i 1 żółtko
- 3 łyżki cukry
- szczypta soli
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę soli, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy zaczyn drożdżowy, jajko i żółtko oraz 2 pozostałe łyżki cukru. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto będzie gęste i ciągnące. Najlepiej nakładać mokrą łyżką (moczoną za każdym razem w wodzie).
Smażymy racuchy na rozgrzanej oliwie, przerzucając na drugą stronę gdy się zarumienią. Po upieczeniu odsączamy na ręczniku papierowym.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Można podawać z dżemem, sosem owocowym albo śmietaną i cukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz