sobota, 19 lipca 2014

Domowa granola






Składniki:

  • 300 g płatków owsianych
  • 60 g migdałów
  • 60 g orzechów pekan
  • 60 g suszonych całych owoców żurawiny
  • 60 g siemienia lnianego
  • 60 g słonecznika
  • 4 łyżki płatków kokosowych
  • 3 łyżki jagody goi
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki miodu (płynnego – ilość najlepiej dopasować sobie indywidualnie, zależnie od tego jak słodką chcemy mieć granolę)


Na suchej patelni prażymy słonecznik. Migdały oraz orzechy pekan kroimy nożem na mniejsze części. W dużej misce należy wymieszać ze sobą płatki owsiane, migdały, orzechy pekan, siemię lniane, prażony słonecznik, płatki kokosowe, cynamon oraz oliwę i miód.

Mieszankę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut, aż nasza granola zrobi się złotobrązowa. Co jakiś czas mieszając.

Odstawiamy do wystygnięcia i dodajemy żurawinę oraz jagody goi (WAŻNE – nie można ich dodać wcześniej, bo po podczas pieczenia się spalą i będą niesmaczne).

Przekładamy do dużego słoja i zajadamy np. z jogurtem naturalnym i owocami.
 
Smacznego! :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz