Składniki:
- 300 g płatków owsianych
- 60 g migdałów
- 60 g orzechów pekan
- 60 g suszonych całych owoców żurawiny
- 60 g siemienia lnianego
- 60 g słonecznika
- 4 łyżki płatków kokosowych
- 3 łyżki jagody goi
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki miodu (płynnego – ilość najlepiej dopasować sobie indywidualnie, zależnie od tego jak słodką chcemy mieć granolę)
Na suchej patelni prażymy słonecznik.
Migdały oraz orzechy pekan kroimy nożem na mniejsze części. W dużej misce
należy wymieszać ze sobą płatki owsiane, migdały, orzechy pekan, siemię lniane,
prażony słonecznik, płatki kokosowe, cynamon oraz oliwę i miód.
Mieszankę przekładamy na wyłożoną
papierem do pieczenia blachę i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
przez około 20 minut, aż nasza granola zrobi się złotobrązowa. Co jakiś czas
mieszając.
Odstawiamy do wystygnięcia i
dodajemy żurawinę oraz jagody goi (WAŻNE – nie można ich dodać wcześniej, bo po
podczas pieczenia się spalą i będą niesmaczne).
Przekładamy do dużego słoja i
zajadamy np. z jogurtem naturalnym i owocami.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz