Składniki (na ok 15 sztuk):
- 100g mąki ryżowej
- 200g kefiru
- 2 jajka
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru (jeżeli ktoś lubi słodsze, oczywiście można dodać więcej)
- 2 łyżki wiórków kokosowych lub starty miąższ świeżego kokosa
Wszystkie składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy suszone wiórki kokosowe albo starty na dużych oczkach tarki miąższ świeżego orzecha kokosowego.
Rozgrzewamy patelnię naleśnikową i rozpuszczamy na niej niewielką ilość oleju kokosowego (lub zwykłej oliwy).
Nakładamy dużą łyżkę ciasta na patelnię, najlepiej piec jednocześnie 3 placuszki - w trakcie pieczenia zaczną rosnąć. Gdy zbrązowieją, przerzucamy na drugą stronę.
Podajemy ze słodką śmietanką, syropem klonowym albo posypane jedynie wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz