czwartek, 3 lipca 2014

Placuszki ryżowe (bezglutenowe)





Składniki (na ok 15 sztuk):
  • 100g mąki ryżowej
  • 200g kefiru
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru (jeżeli ktoś lubi słodsze, oczywiście można dodać więcej)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych lub starty miąższ świeżego kokosa

Wszystkie składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy suszone wiórki kokosowe albo starty na dużych oczkach tarki miąższ świeżego orzecha kokosowego. 

Rozgrzewamy patelnię naleśnikową i rozpuszczamy na niej niewielką ilość oleju kokosowego (lub zwykłej oliwy).

Nakładamy dużą łyżkę ciasta na patelnię, najlepiej piec jednocześnie 3 placuszki - w trakcie pieczenia zaczną rosnąć. Gdy zbrązowieją, przerzucamy na drugą stronę.

Podajemy ze słodką śmietanką, syropem klonowym albo posypane jedynie wiórkami kokosowymi. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz