niedziela, 13 lipca 2014

Szpinak z truskawkami





Składniki:
  • 200 g szpinaku baby 
  • 100 g sera feta
  • ok 10 truskawek
  • 2 łyżki prażonego słonecznika/pestek dyni 
  • pół cebuli białej/sałatkowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka sosu balsamicznego/octu (ja użyłam malinowy sos balsamiczny - do smaku)
  • sól i pieprz 

W misce delikatnie mieszamy umyty szpinak z oliwą i sosem balsamicznym. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Cebulkę kroimy w drobne plasterki, mieszamy ze szpinakiem. Przekładamy na półmisek.

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dzielimy na ćwiartki. Dodajemy do szpinaku. Całość posypujemy pokruszonym serem feta oraz słonecznikiem i pestkami dyni. Skrapiamy sałatkę oliwą z oliwek.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. NIE JADŁAM JESZCZE SAŁATKI ZE ŚWIEŻYM SZPINAKIEM; WYGLĄDA ZACHĘCAJĄCO;) ZAPRASZAM NA SAŁATKĘ Z RUKOLĄ I TRUSKAWKAMI OBLANĄ CZEKOLADĄ...POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/06/saatka-z-rukola-i-truskawkami-poezja.html

    OdpowiedzUsuń