Składniki:
- 200 g szpinaku baby
- 100 g sera feta
- ok 10 truskawek
- 2 łyżki prażonego słonecznika/pestek dyni
- pół cebuli białej/sałatkowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka sosu balsamicznego/octu (ja użyłam malinowy sos balsamiczny - do smaku)
- sól i pieprz
W misce delikatnie mieszamy umyty szpinak z oliwą i sosem balsamicznym. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Cebulkę kroimy w drobne plasterki, mieszamy ze szpinakiem. Przekładamy na półmisek.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dzielimy na ćwiartki. Dodajemy do szpinaku. Całość posypujemy pokruszonym serem feta oraz słonecznikiem i pestkami dyni. Skrapiamy sałatkę oliwą z oliwek.
Smacznego!
NIE JADŁAM JESZCZE SAŁATKI ZE ŚWIEŻYM SZPINAKIEM; WYGLĄDA ZACHĘCAJĄCO;) ZAPRASZAM NA SAŁATKĘ Z RUKOLĄ I TRUSKAWKAMI OBLANĄ CZEKOLADĄ...POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/06/saatka-z-rukola-i-truskawkami-poezja.html