czwartek, 10 lipca 2014

Tiramisu z limoncello i malinami

Przedstawiam nową wersję tiramisu, którą podpatrzyłam w jednym z programów Jamiego Olivera. Przepyszne, zachowujące tradycyjny charakter prawdziwego włoskiego deseru, a jednocześnie lekkie i orzeźwiające - idealne na letnie wieczory. Każdego zaskoczy swoim smakiem. Nie ma co się zastanawiać, czas biec do sklepu po mascarpone i biszkopty!




Składniki:
  • 250 g serka mascaropone
  • 100 ml mleka
  • pół laski wanilii
  • 2 duże łyżki cukru pudru
  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  • kieliszek limoncello 
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • pół koszyczka malin 

Na dnie prostokątnego naczynia układamy biszkopty, starając się dokładnie zapełnić dno naczynia. Łączymy sok pomarańczowy z limoncello i polewamy biszkopty.

W miseczce za pomocą trzepaczki łączymy mascarpone z mlekiem i cukrem pudrem. Laskę wanilii przecinamy na pół wzdłuż i  np. za pomocą ostrego nożyka wyciągamy małe ziarenka. Dodajemy do serka i mieszamy do uzyskania puszystego kremu. Nakładamy na powierzchnię biszkoptów.

Tiramisu posypujemy malinami i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Smacznego!

 

 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz