Przedstawiam nową wersję tiramisu, którą podpatrzyłam w jednym z programów Jamiego Olivera. Przepyszne, zachowujące tradycyjny charakter prawdziwego włoskiego deseru, a jednocześnie lekkie i orzeźwiające - idealne na letnie wieczory. Każdego zaskoczy swoim smakiem. Nie ma co się zastanawiać, czas biec do sklepu po mascarpone i biszkopty!
Składniki:
- 250 g serka mascaropone
- 100 ml mleka
- pół laski wanilii
- 2 duże łyżki cukru pudru
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- kieliszek limoncello
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- pół koszyczka malin
Na dnie prostokątnego naczynia układamy biszkopty, starając się dokładnie zapełnić dno naczynia. Łączymy sok pomarańczowy z limoncello i polewamy biszkopty.
W miseczce za pomocą trzepaczki łączymy mascarpone z mlekiem i cukrem pudrem. Laskę wanilii przecinamy na pół wzdłuż i np. za pomocą ostrego nożyka wyciągamy małe ziarenka. Dodajemy do serka i mieszamy do uzyskania puszystego kremu. Nakładamy na powierzchnię biszkoptów.
Tiramisu posypujemy malinami i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz