piątek, 4 lipca 2014

Zupa kokosowa Tom Kha

Tom Kha to tajska zupa kokosowa, która w oka mgnieniu potrafi przenieść każdego do pięknej i słonecznej Tajlandii. Bardzo prosta zupa idealna na początek przygody z orientalnymi smakami. Lekko ostra, słodka z wyraźną nutą trawy cytrynowej. Jestem pewna - jak raz się przygotuje, na stałe zagości w domowym menu! 







Składniki:
  • 2 bataty
  • 6 dużych pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • trawa cytrynowa (jeden pęd)
  • limonka
  • woreczek pasty Tom Kha (do kupienia w sklepie orientalnym)
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1,5 l wody
  • parę krewetek koktajlowych do dekoracji (można przed podaniem delikatnie je podsmażyć na niewielkiej ilości masła)

W woku lub dużym rondlu na łyżce oliwy szklimy pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowane ząbki czosnku. Pęd trawy cytrynowej obieramy z zewnętrznej warstwy, miażdżymy płaską stroną noża i przecinamy na pół wzdłuż. Tak przygotowany dodajemy do cebuli.

Bataty i pieczarki obieramy, kroimy na około 2-3 cm kostki/cząstki. Wrzucamy do woka. Pieczemy wszystko razem przez około 5 minut. Następnie dodajemy pastę Tom Kha.

Do warzyw dodajemy mleko kokosowe. Całość podgrzewamy na małym ogniu i zalewamy przegotowaną wodą. Zagotowujemy i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut albo do momentu gdy bataty będą miękkie.

Przed podaniem wyjmujemy z zupy pędy trawy cytrynowej. Dekorujemy krewetkami.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz